Kunstmarkt 2016

Klik op onderstaande link om het filmpje kunstmarkt 2016 te bekijken:

De sprookjesachtige kunst van Tineke Betten
SNEEK Ook dit jaar is Tineke Betten uit Sneek weer van de partij op de Balkster Kunstmarkt. Haar kleurrijke schilderijen nemen je mee naar een fantasiewereld.
De deur van creativiteitscentrum Het Lam staat gastvrij open. ,,Kom erin”, roept Tineke Betten, ,,Ik ben hier al een tijdje. Lekker wat prutsen.” Tineke is no nonsens, spontaan, type vrouw ‘what you see is what you get’. Tussen haar doeken, beschilderde stoelen en de creaties van haar cursisten vertelt ze gedreven over haar kunst.
,,Ik was als kind vroeger altijd al aan het knutselen. Tijdens mijn opleiding detailhandel vond ik de vakken reclametekenen en etaleren het leukst. Daar kon ik mijn ei in kwijt. Maar verder deed ik weinig met mijn creativiteit. Toen mijn zoon en dochter allebei naar de Kunstacademie gingen, dacht ik: ‘Oh ja, dat wil ik ook’. Dus zo toog ik op mijn 40e naar Minerva, waar ik twee jaar studeerde. Een mooie tijd, waar ik vakken zoals filosofie en kunstgeschiedenis kreeg. Ik had tot die tijd in de informatica gewerkt, en gaf soms al wat cursussen aan kinderen hier bij Het Lam, toen het centrum nog van Edith Schaap was. Na Minerva vroeg Edith of ik meer lessen wilde geven, omdat zij ermee stopte. Momenteel ben ik hier twee dagen per week.
Wie Tineke haar werk en website bekijkt, weet dat zij houdt van buiten de lijntjes kleuren. ,,Het gewone past niet bij me”, reageert ze lachend. ,,Mijn schilderijen zijn sprookjesdromen gemaakt in felle fantasiekleuren. Ik werk eigenlijk alleen nog met acrylverf, maar ben ooit begonnen met pastelkrijt. Acrylverf is snel droog, dat vind ik handig. Van tevoren weet ik nooit wat ik ga maken. Het ontstaat op het moment. In het begin werkte ik veel met zwart-wit, dat was veilig! Waarom ik sprookjes schilder? Omdat ik zou willen dat mijn leven een sprookje is. Maar ook mijn overleden kat heb ik bijvoorbeeld afgebeeld als een fantasiewezen met engelenvleugels. En er zitten meestal wel geintjes of verwijzingen in mijn schilderijen. Zo staat de klok op het schilderij waar ik nu mee bezig ben op 5 voor 12. Dat soort subtiele hints vind ik leuk.”
Inspiratie haalt Tineke uit muziekconcerten, foto’s, het dagelijkse leven en de bescheiden natuur op haar Sneker dakterras. ,,En niet te vergeten: mijn cursisten. Zij zorgen voor veel input, ik vind het geweldig om zowel jong als oud te begeleiden in het creatieve proces. Mensen gaan weer ‘spelen’ als ze hier binnenkomen. Want dat zijn ze als volwassenen nogal verleerd zo langzamerhand.” Tineke verheugt zich op de Balkster Kunstmarkt die ze “organisatorisch super vindt”. Ze vindt het een eer dat ze erbij mag zijn en is blij met de hoge kwaliteit van de markt. ,,Ja, het is in Balk altijd weer een feestje.”
De uitgesproken kunstenares heeft geen plannen voor de toekomst. Ze wil vooral lekker bezig zijn en haar collectie met acrylverf beschilderde jassen en meubels uitbreiden. ,,De kunst brengt evenwicht tussen het ‘normale’ en het ‘andere’ leven”, besluit ze. ,,Als ik een week niet schilderen kan, dan word ik kriegel. Maar ik denk dat iedereen wel zo’n ontsnappingsmethode heeft.”
Artikel is geplaatst door op 03-05-2016 – 08:00
– See more at: http://www.balkstercourant.nl/nieuws/37277/de-sprookjesachtige-kunst-van…

Landschap inspireert Wim de Boer
BALK/WINSUM De Groninger kleigrond in zijn woonomgeving is iedere dag een inspiratiebron voor kunstenaar Wim de Boer. Op de Balkster Kunstmarkt laat hij graag zijn keramisch werk zien.
‘Ik ben geboren in Friesland’, vertelt Wim de Boer, ‘tot mijn 8e woonde ik in Bolsward, waar ik als klein jongetje de klei al aan de laarzen had. Nu woon ik al ruim 40 jaar in Winsum, waar ik ook veel met klei te maken heb. Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt – ben nu al een aantal jaren met pensioen – en ik leerde mijn leerlingen ook met klei werken. De klei haalde ik van de steenfabriek en de werkstukjes werden met de stenen meegebakken. Nu de steenfabrieken er niet meer zijn graaf ik zelf klei op om er kommen van te maken. Hoe de klei, verweringsmateriaal van de bergen, hier is gekomen is op het Wad te zien. Elke dag slibt er een laagje klei aan.’
‘Ik werk nu zo’n 15 jaar met klei’, zegt Wim enthousiast, ‘keramist is mijn tweede beroep. De maten van mijn oven bepalen de grote van mijn werk. Nog groter werk maak ik in fases en is stapelbaar. Het past in het Groningse landschap, in mijn fantasie zijn het een soort markeringspunten. Dus: bij die paal ga je links of rechts. Dergelijke ‘wegwijzers’ staan nu bij particulieren in de tuin. Mijn voorkeur gaat uit naar grotere projecten, die gerelateerd zijn aan en geïnspireerd door het landschap. Daar is het in gedacht. Het object kan een uitvergrote kei of een ‘klaaikloet’ zijn. De eenvoud daarin, dat vind ik mooi.’ Gedeeltelijk is Wim autodidact, als onderwijzer haalde hij destijds zijn handenarbeidakte.
Als geboren Fries blijft onze provincie Wim nog steeds trekken. ‘Friesland heeft meer kunstmarkten dan Groningen’, weet hij. ‘En de markt in Balk is altijd leuk, ik behaal er ieder jaar weer goede resultaten. Vorig jaar was ik een van de kunstenaars die meedeed met het project Kunst aan de Luts. Dit jaar dingt mijn werk mee naar de prijs van mooiste werk. Het publiek kan stemmen op een aantal kunstenaars, waaronder ik dus. De kunst geeft mij een behoorlijke invulling van mijn leven, ik moet echt mijn best doen om de tijd te bewaken. Ben niet zo goed in plannen. En soms komen opdrachten allemaal tegelijk. Als mijn gezondheid het toelaat hoop ik nog een poos dit werk te mogen doen. Fysiek is het zwaar. Veel kneden, tillen. Ik heb daardoor wel sterke armen en handen ontwikkeld. Maar het is pittig. Ik sta ’s ochtends vroeg op en ga aan de slag. Die eerste uurtjes zetten aan. Als ik daarna op het fietsje stap en door de natuur rijd, voel ik me zo vrij als een vogel. Ja, ik heb een mooi leven.’
Amanda de Vries
Artikel is geplaatst door admin op 10-05-2016 – 13:16
– See more at: http://www.balkstercourant.nl/nieuws/37399/landschap-inspireert-wim-de-b…